Fotografovanie

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

fotoografovanie

Fotografovanie je spoločenská, umelecká, vedecká i technická disciplína, zaoberajúca sa zhotovovaním trvalých obrazových záznamov pomocou účinku svetla (žiarenia), prípadne praktická činnosť zaoberajúca sa fotografovaním, spracovaním a výrobou fotografií. Fotografia je aj papierová, prípadne iná forma zobrazenia obrazového záznamu. Fotografovanie je aj hobby alebo relaxačná činnosť ktorá je pre niekoho aj uvolnením atd. Fotografia má dve podoby : 1.digitálna

                                          2.obrázková

Na úpravu fotiek slúži veľa programov ako napríklad ADOBE FOTOSHOP.Adobe Photoshop alebo iba Photoshop je komerčný grafický program publikovaný firmou Adobe Systems. Primárne je určený na tvorbu a úpravu rastrovej (bitmapovej) grafiky. Umožňuje tiež použitie grafických efektov a to aj vo forme zásuvných modulov. Program umožňuje aj editáciu a vytváranie vektorovej grafiky a jej prevod na rastrový obrázok. Používaný je väčšinou u profesionálnych grafikov a grafických spoločností. Dodávaný je v 27 svetových jazykoch (najbližšie po česky). Naprogramovaný je v programovacom jazyku C++.

prvá fotografia bola odfotená(zachytená)v roku 1826.Jej predstaviteľom bol francúz Joseph Nicéphore Niépce .Jednoduché fotoaparáty, v ktorých sa lúče svetla odrážali od objektu, prechádzali cez malý otvor v tmavej skrinke, aby vytvorili prevrátený obraz na protiľahlom tienidle vo vnútri, boli objavené o stáročia skôr.Po ôsmich hodinách sa na platni vytvoril obraz pripomínajúci ducha. Kvalitu fotografií čoskoro nato zlepšil ďalší Francúz Louis Daguerre a Angličan William Fox Talbot. Daguerrova fotografia jeho umeleckého štúdia bola prvá naozaj úspešná fotografia na svete(1837). Bola nazvaná daguerrotype a bola to fotografia na medenej platni pokrytej kuchynskou soľou.

 

Prostriedok na vytváranie fotografie je foták .Takýmto príkladom je napríklad produkt označovaný ako ZRKADLOVKA . Zrkadlovka je profesiálny foťák.

 

zrkadlovka sa skladá z : 1.svetlotesná komora

                         2.šošovka (objektív)

                         3.matnica

V momente,keď sa stlačí spúšť tak sa v zrkadlovke na chvílu otvorí uzavierka (na určití čas) a umožní svetlu vniknúť do vnútra komory.V jej vnútri sa vždy nachádza určitý druh svetlocitlivej záznamovej vrstvy (film,snímacie prvky)na ktorú dopadajúce svetlo kreslí obraz.

batoh fotografa bi mal obsahovať : 1. objektív (najlepšie 2) pretože svetlo sa stále mení a a jeden s  objektívov môže mať horšiu sveťelnosť. najkvalitnejšie objektívy majú svetelnosť 1.4-1.8 no na tmu je dobré mať väčšiu svetelnosť. objektívy sa ťiež rozlišujú podľa šírky. Existuje tiež takzvané RYBIE OKO. Rybie ok o sa to volá preto pretože rybie oko má veľmi veľkú šírku.Veľmi kvalitné objektívy vyrába fima SIGMA.Ďalej 1 náhradnú SD kartu potom handričku na utretie objektívu .               

Batéria : ňevyhnuťeľná  časť k fotografovaniu . Najlepšie je mať viac batérií ktoré majú výdrž aspoň 2500mha (instantného fotenia je výdrž okolo 4 hodiny . občasné fotenie aj 2 dni to znamená okolo 25 fotiek za deň ).

príslušenstvo :  1. statív (keď chcete fotiť z miesta) 2.stabilizátor (aby bol obraz plinulý) 2. slider (ďaľšia vec na stabilizáciu obrazu).


Fotografovanie | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014